Ekonomi

Borsada 2024’ün yıldızı: Banka hisseleri ne olacak?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 17 Türk bankasının kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif”e değiştirerek, Türk bankalarının durgunluktan daha güçlü çıkabileceği yönündeki senaryoları ve yukarı yönlü beklentileri şekillendirdi. Kırılganlıklara ve beklenen risklere rağmen bankacılık endeksinin yılı 15 bin seviyelerinde tamamlayabileceği söyleniyor. Yerel seçimlerin ardından sektörün borsanın lokomotifi olabileceği senaryoları güçleniyor.

Ekonomim’den Serap Sürmeli’nin haberine göre, Erken faiz indirimi beklentisine gizlice teslim olan piyasalar, geçtiğimiz hafta uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in 17 Türk bankasının kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirmesiyle hareketlendi. Kredi derecelendirme kuruluşu, Akbank, Alternatifbank, Denizbank, Türk Eximbank, HSBC Bank, TEB, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası ve QNB Finansbank’ın uzun vadeli yabancı para karşı taraf risk notlarını artırdı. Ayrıca Alternatifbank, Denizbank, HSBC Bank, QNB Bank ve TEB’in uzun vadeli yabancı para mevduat notlarını da artırdı. Akbank, Alternatifbank, Denizbank, Türk Eximbank, HSBC Bank, Nurlo Yatırım Bankası, Odea Bank, QNB Finansbank, Şekerbank, Ziraat Bankası, TEB, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, TSKB, Vakıfbank ve Yapı Kredi’nin not görünümleri “durağan” ” ifadesi “olumlu” olarak değiştirildi. Türk bankalarının durgunluktan daha güçlü çıkabileceği senaryolarını güçlendiren kararın ardından Borsa İstanbul’daki banka hisselerinde artış yaşandı. Ancak olası bir toparlanmanın önündeki engeller hâlâ devam ediyor.

BASKIYI ARTIRAN TEMERRÜT RİSKLERİ VE ENFLASYON MUHASEBESİ

Faiz oranlarındaki yüksek artış, artan kredi temerrüdü riski ve gelecek yıl uygulanacak enflasyon muhasebesi, kârlılık üzerinde beklenen bir baskıyı gerektiriyor. Her ne kadar bankaların teorik olarak faiz oranları yükseldiğinde daha yüksek kar elde etme potansiyeli olsa da, yüksek faiz oranları aynı zamanda kredilerde temerrüt riskini de artırıyor. Bunun gibi sakin dönemler, uzun vadeli kredileri finanse etmek için kısa vadeli mevduatları kullanan bir iş modelinin doğasında var olan kırılganlıklarını ve bazen işlerin ne kadar çabuk ters gidebileceğini net bir şekilde hatırlatabilir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen banka hisseleri de şu anki gibi bir sakinliği atlatabilecek finansal ateş gücüne sahip. Tarihsel olarak, büyük banka hisseleri küçük şirketlere göre daha az dalgalıdır ve bu da onları piyasanın belirsiz olduğu zamanlarda cazip kılmaktadır. Bankacılık aynı zamanda asgari sermaye seviyelerini koruması gereken, oldukça düzenlemeye tabi bir sektördür. Bu düzenlemeler sayesinde operasyonlarında olası düşük performans riskini yayma kabiliyetine sahiptir. Şimdi bir grup piyasa uzmanının bankacılık departmanını nelerin beklediğine dair varsayımlarını aktaracağız. Tabii ki, yol boyunca beklenen bazı aksaklıklar ve engellerle karşılaşacak olan bankacılık departmanının yatırımcılara neler vaat ettiğini test edeceğiz (bazılarını birazdan ele alacağız).

INFO YATIRIM ARAŞTIRMA STRATEJİSİ ÇAĞLAR TOROS: SEÇİM SONRASI BORSA’NIN LOKOMOTİFİ OLABİLİR

“2024, bankalar için güçlü bir yıl olabilir. Son dönemde yavaşlayan yıllık kredi büyümesindeki artış hızı, ekonomik aktivitedeki azalma ve uygulanan kısıtlamalara paralel olarak yüzde 40’ın biraz altında olabilir. faiz oranları artıyor, bu artış oranı fonlama maliyetlerindeki artışı karşılamaya yetmeyebilir. TÜFE’ye endeksli borçlanma araçlarının getirilerinde düşüş olması durumunda (2024 yıl sonu enflasyon beklentisi, TCMB IV. Enflasyon Raporu Toplantısı: 36) yüzde) ve 2023 yılındaki döviz kuru hareketlerinin getirdiği alım/satım gelirlerinin tekrarlanmaması nedeniyle olumlu beklenti net faiz marjlarında bir miktar daralma olacaktır.Bu ortamda bankaların kurul gelirlerini mümkün olduğu kadar artırması gerekebilir ve faaliyet giderlerini kontrol altında tutuyorlar. Her ne kadar kredi riski maliyetlerinde karşılık politikaları belirleyici olacak olsa da genel olarak ciddi bir ekonomik daralma olmadığı sürece kârlılığı olumsuz etkileyecek bir gelişme beklemiyoruz. Bankalarda risk iştahını artırabilecek unsurlar:

Orta vadede TCMB döviz rezervlerindeki artışa bağlı olarak yabancı kredi derecelendirme kuruluşlarının kredi notunun yükselmesi ve bunun Türkiye’nin CDS’sindeki düşüşle birlikte bankalar aracılığıyla yerli veya yabancı yatırımcılar tarafından olumlu karşılanması, Sermaye maliyetleri ekonomi politikalarına paralel, Geçen hafta hem TCMB Yatırımcı Günü hem de Moody’s beklentileri nedeniyle en çok yükselen şube olan bankacılık tarafında rasyonalite çerçevesinde atılan adımlar rakamlara ve hamlelere yansıdı Kredi derecelendirme kuruluşlarının CDS’yi geri çekmesi bankacılık endeksi üzerinde katalitik etki yaratabilir. Bilanço etkileri, yurt dışı ilgisi ve beklentiler kısa vadeli bankacılık tarafında 10.200 seviyesini hedef haline getirebilir. Türkiye’de 2024 yılında büyümenin iç talepten ziyade ihracat odaklı bir strateji ile sağlanması isteniyor. Bu bağlamda adımlar atılıyor. Atılan ilk adımlar arasında bankaların kredi musluklarını kapattığını görüyoruz. Açıkçası bu durumun kısa vadede devam edeceğini düşünüyorum. Kredilerdeki herhangi bir dalgalanma, kredi ve mevduat spreadini olumsuz etkileyebilir.

‘ENFLASYON MUHASEBESİNDEN MUAFİYET AVANTAJDIR’

Yabancı yatırımcıların bankacılık yoluyla borsaya adım atmasını bekliyorum. Haziran ayından bu yana değişen ekonomi yönetimiyle birlikte yabancı yatırımcıların bankalara ilgisi daha da arttı. Bu durum yabancıların hisse alım ve satımlarında da görülmektedir. Yerel seçim sonrası piyasadaki belirsizliğin sona ermesiyle birlikte bankacılık, yabancı yatırımcıların öncülüğünde borsada lokomotif görevi üstlenebilir. Haber akışlarının ve ekonomi yönetiminin attığı adımların yakından takip edilmesi gerekiyor. Bankaların enflasyon muhasebesinden muaf olmasını da bir avantaj olarak görüyorum. 2024 yılında kamu bankaları karşısında özel bankaların ön plana çıkmasını bekliyoruz. Bankaların değerleme çarpanları ile özsermaye kârlılık beklentileri birbirine çok yakın olsa da Garanti Bankası, kredi-mevduat faiz spread yönetimi ve düşük TÜFE endeksli yapısıyla öne çıkıyor. kağıt yükü ve Akbank ile Yapı Kredi’nin alım-satım getirilerindeki azalmayı telafi etmeye yönelik güçlü politikaları. Çıkmasını bekliyoruz.”

TRADERS YATIRIM STRATEJİSİ SERHAN YENİGÜN: BANKACILIK ENDEKSİNDE YIL SONU BEKLENTİLERİMİZ

“16.100 SEVİYESİ Bankalardaki bu olumlu ayrışmanın 2024 yılı boyunca devam etmesini ve özel bankaların bu dönemde daha güçlü kalmasını bekliyorum. Yıl ortası beklentim kredi-mevduat faiz farklarının onların lehine iyileşmesi, TÜFE’den sağlayacakları fayda- Yılın ilk yarısında endeksli tahvillerin menkul kıymet portföylerinde yer alması, ikinci yarısında ise başta sabit getirili tahviller olmak üzere diğer menkul kıymetlerden çıkması, fiyat ve komite gelirlerindeki güçlü artışın devam etmesi, ülke risk priminde yumuşama ve muhtemel Not artışlarının sebebi özellikle dış kaynak maliyetlerinde beklediğim düşüş.Yerel seçimlerin tüketim talebinde özel bir hareketlilik yaratmasını beklemiyorum ancak büyümede beklenen ivme kaybı ve büyümede kısmi daralmanın yaşanmasını bekliyorum. Talep de kredilerde ivme kaybı yaratacak ancak enflasyonda yılın ortasından itibaren beklenen iyileşme kredi maliyetlerinde düşüşe yol açabileceğinden yılın ilerleyen dönemlerinde talebin toparlanacağı algısı bankacılığı desteklemeye devam edebilir. paylaşımlar.

‘KAMU BANKALARI GÖRELİ OLARAK GERİDE KALABİLİR’

Borsa İstanbul’a yabancı girişleri 2023 yılının son haftalarında başladı ve 2024 yılında da devam edeceğini düşünüyorum. Bankacılık hisselerinin cazip görünümleri ve likiditeleri nedeniyle yabancıların tercihleri ​​arasında önemli bir yer bulmasını bekliyorum. Son dönemde yabancı yatırım bankalarından gelen raporlar, kredi notu görünümündeki olumlu revizyonlar ve CDS primlerindeki düşüşler de yabancıların banka hisselerine olan ilgisinin devam edeceğine işaret ediyor.

BANKA Bankacılığı Zamanlama olarak belirli bir tarih aralığını tercih etmiyorum çünkü endeksin ve endekse liderlik etmesini beklediğim bankaların getirilerinin çok güçlü olmasını bekliyorum. Bunun yerine mevcut seviyelerden kademeli bir birikim stratejisinin daha verimli olacağına inanıyorum. Bankalar arasında Akbank (AKBNK), Yapı Kredi Bankası (YKBNK) ve TSKB’ye öncelik verilmesinin daha verimli olacağını, Garanti Bankası (GARAN) ve İş Bankası (ISCTR) hisselerinin ise portföylerde gerisinde kalmaları durumunda dönemsel olarak portföylerde tutulabileceğini düşünüyorum. segment. “Kamu bankalarının TL bazında yine kârlı bir yıl geçireceğini ancak XBANK Bankacılık Endeksi’nde nispeten geride kalacağını öngörüyorum.”

INVESTAZ ARAŞTIRMA VE STRATEJİ BİRİM MÜDÜRÜ MEHMET BİLAL BİRCAN: HER ÇEKİLİŞ SATIN ALMA OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR

“Mayıs 2023 seçimleri sonrasında normalleşmeye başlayan bankacılık düzenlemelerinin etkisi, ekonomi politikalarının rasyonelleşmesi, CDS’lerin gerilemesi ve kredi derecelendirme kuruluşlarının not görünümlerindeki iyileştirmelerin etkisiyle bankacılık endeksi yılı bir getiriyle tamamladı. Bu yıl özelinde düzenlemelerin devam etmesi Bankacılık sektörünün lağvedilmesinin devam etmesi, makroekonomik dengelenme süreci ve yabancı yatırımcıların TL varlıklara ilgisinin artmaya devam edeceği beklentisi bankacılık sektörü açısından katalizör olarak görülüyor. Bankacılık şubesini özellikle 2024 yılında olumlu farklılaşabilecek şubeler arasında görmeye devam edeceğiz. Bu kapsamda yılın ilk yarısında 11 bin seviyelerine yaklaşmasını beklediğimiz BIST’in -Banka endeksinin kapanışını tamamlayacağını tahmin ediyoruz. Yılda 12.500’e yaklaşacak Burada bankalar için en önemli risklerden biri bankaların 2025 itibarıyla enflasyon muhasebesine geçecek olmaları. Enflasyon muhasebesi ile bankaların kârlarında bir ayarlama yapılması bankalar üzerinde baskı yaratabilir.

‘TOPLAM KREDİLERDEKİ HAREKETLİLİK DİKKAT ÇEKİYOR’

Şu anda haftalık BDDK bilgileri bize kredi tarafında bir canlanmanın olduğunu gösteriyor. Özellikle tüketici ve ticari krediler, sıkılaştırma politikaları nedeniyle artan faiz oranlarına rağmen artmaya devam ediyor. Konut kredileri tarafında bir zayıflama görülse de toplam kredilerdeki hareketlilik dikkat çekiyor. Bu hareketlilik sadece Mart ayında yapılması planlanan yerel seçimler öncesinde değil; Seçimden sonra da devam etmesi beklenebilir. Buradaki temel argüman, TCMB’nin Ocak toplantısı sonrasında faiz artışlarına son vermesi ve devam eden süreçte makroekonomik dengelenme nedeniyle ekonomik aktivitenin canlanması ve tabii ki yılın ikinci yarısında olası faiz indirimlerinin beklenmesidir. . Dolayısıyla böyle bir senaryoda bankaların kârlılığının devamı desteklenirken bankacılık sektörüne olan ilginin artabileceğini iddia ediyoruz. Geçmiş deneyimler, yabancı yatırımcıların yatırım tercihlerinde bankalara öncelik verdiklerini gösteriyor. Benzer şekilde TL varlıklara ilginin arttığı bu dönemde yabancı yatırımcıların bankacılık hisselerine girmeye devam etmesi beklenebilir. Ancak Mart ayında yapılacak yerel seçimlerden sonra ortodoks politikaların uygulanmaya devam edip etmeyeceği; Yabancı yatırımcılar için önemli kriterlerden biri. Dolayısıyla ortodoks politikaların devamına bağlı olarak bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren yabancı yatırımcıların yoğun bir şekilde gireceğini düşünüyoruz.

‘ENFLASYON MUHASEBESİ BASKI YARATABİLİR’

Bu yıl 2022 ve 2023 yıllarında kârlılığını sürdürmesini beklediğimiz bankacılık sektörü için enflasyonda beklenen düşüş eğilimine ve enflasyon muhasebesine bağlı olarak TÜFE’ye endeksli menkul kıymet gelirlerinin yılın ikinci yarısında azalması bekleniyor. 2025 yılında devreye alınması planlanan uygulamanın banka karları üzerinde baskı oluşturması bekleniyor. Öte yandan krediler tarafında yükseliş eğiliminin devam etmesi bankalar tarafında da yakından takip edeceğimiz manşetler arasında yer alıyor. Daha spesifik olarak bankaların kârlılıklarını koruma potansiyelleri ile özsermaye kârlılığı, sermaye yeterlilik oranları ve net faiz marjları yüksek olan bankaların pozitif yönde farklılaşabileceğini düşünüyoruz. Bankalar özelinde baktığımızda, piyasa çarpanlarının tarihsel ortalamasını dikkate aldığımızda, özel bankaların nispeten daha öne çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu görüyoruz. Ciro süreleri farklılık gösterse de, banka paylarının istenildiği zaman portföylere alınmasının yatırımcıya risk ve getiri açısından avantaj sağladığını, bankaların halihazırda getiri potansiyeli sunduğu göz önüne alındığında, bankalar için her çekilmenin bir satın alma olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz. . Akbank için 12 ay vadede yüzde 40 getiri potansiyeli olan hedef fiyatımız 58,50 TL, Garanti BBVA için 12 ay vadede yüzde 33 getiri potansiyeli ile 84,05 TL, Yapı Kredi Bankası için ise yüzde 33 getiri potansiyeli olan hedef fiyatımız 84,05 TL. Yüzde 31 getiri potansiyeli olan 12 aylık hedef fiyat. Fiyatımız 28,80 TL.”

DENİZ YATIRIM YATIRIM DANIŞMANLIK BÖLÜM MÜDÜRÜ ALİ BARBAROS DEMİRER: NOT ARTIŞLARIYLA DİKKAT ÇEKİYOR

“Yeni ekonomi yönetimi sonrasında ekonomik aktörlerin genel kabul görmüş politikalara dönmesi ve sektöre yönelik düzenlemelerin gevşetilmesiyle birlikte bankacılık sisteminin daha sağlam temeller üzerine oturduğunu ve bunun sonucunda bankacılığa olan ilginin arttığını gözlemliyoruz. Uzun süredir sessiz kalan endeks yükselişte. Son çeyrekte endeksin lokomotifi olan yabancı banka payları arttı. Faiz yükselişi hızlandırdı. 2024 yılında da bu ilginin devam edeceğini düşünüyoruz. Özellikle olası bir ülke notu artışından sonra en olumlu etkilenecek hisselerin, yurt dışı alımlarda ilk adresin banka hisseleri olmasını bekliyoruz.Önümüzdeki dönemde yerel seçimlerden çok zirveyi göreceğimiz tarih Enflasyonun seyri önemli olacak.Bu tarihten itibaren oluşacak faiz indirimi senaryoları yeni beklentilerin oluşmasını da beraberinde getirecek.Bugün bile banka hisselerinin düşük çarpanlı bir süreç gördüğünü düşünüyoruz; bu nedenle çekilmeleri orta ve uzun vadede alım fırsatı olarak görüyoruz. “Model ve döngüsel portföyde taşıdığımız Akbank ve Yapı Kredi hisselerindeki süreç aktivitesinin yatırımcılar tarafından takip edilmesini amaçlıyoruz.”

ATA PORTFÖY GMY BATUHAN ÖZŞAHİN: BANKA HİSSELERİNDEN EŞİT AĞIRLIKTA ALIM YAPILABİLİR

“Seçimlerin ardından izlenmeye başlanan rasyonel ekonomi politikaları ve KKM uygulaması sonrasında başlayan kısıtlayıcı düzenlemelerin gevşetilmesiyle Bankacılık Endeksi 2023 yılında güçlü bir performans sergiledi. Ayrıca Temmuz ayında gelen şok enflasyon dalgası ve Ağustos ayında bankaların elinde bulunan TÜFE’ye endeksli tahvillerin değerlerinin artmasıyla birlikte, “2023 kâr varsayımlarının yükseltilmesiyle bölümün genel endekse göre çok daha iyi getiri sağladığını gördük. Bankacılık Endeksi’nin 2024 sonunda 14-15 bin seviyelerine ulaşmasını bekliyoruz. Kredilerde seçim öncesi bir hareket beklemiyoruz ve 2024 yılında TL kredi büyümesinin enflasyon beklentimiz olan yüzde 42 olması bekleniyor. civarında olacağını tahmin ediyoruz. Bu seviyenin çok üzerinde bir büyüme enflasyonla mücadelede yeterince mücadele etmediğimizin göstergesi olacaktır. Yabancılar bankacılıkta pozisyon almaya başladı bile. 2023 yılında açık ara en çok para girişi yaşanan şube bankacılık oldu. Yılın ilk üç haftasında girişlerin devam ettiğini görüyoruz; Enflasyona karşı duruş devam ettiği sürece girişlerin yıl boyunca devam etmesini bekliyoruz. Bankacılık sektöründe yatırım yapmamızın en kolay yolu, TEFAS üzerinden satın alınabilecek banka ağırlıklı yatırım fonları veya Ziraat Portföy’ün borsada hisse senedi olarak işlem gören ZPLIBF kodlu likit banka yatırım fonu aracılığıyla satın alınabilmektedir. Bu sayede profesyoneller tarafından incelenen ve analiz edilen yatırım stratejisini en kolay şekilde takip etmek mümkün olacaktır. “Alternatif ise eşit miktarda bankacılık hissesi satın alarak sepet portföy oluşturmak olabilir.”

AHLATCI YATIRIM GENEL MÜDÜR YARDIMCISI TONGUÇ ERBAŞ: YIL SONUNDA BANKACILIK ENDEKSİNİ 13 BİN SEVİYESİNDE GÖREBİLİRİZ

“Öncelikle Borsa İstanbul’da bir değişim yaşandığını söylemek gerekiyor. Pandemide yerli yatırımcıların 8,5 milyon hesaba ulaşması ve ardından gelen yüksek enflasyon ortamında yaşadığımız yükseliş, varlık fiyatlarındaki artış ve getirilerin yüksek olmasıyla gerçekleşti. Yerli yatırımcıların beklentisi Öte yandan halka arzda rekor yılı 2023 yılının bu anlamda getiri bekleyen yatırımcılara da bir kapı açtığını söyleyebiliriz.Mevcut durumda yabancı yatırımcıların ülke ekonomisine olan güveni de azalıyor. Şimdi yüzde 37, daha önce yüzde 72’ye yakın yabancı oranı gördüğümüz dönemlere benzer şekilde, CDS seviyesindeki düşüşün devam etmesi, kredi notunda da ülkenin fırsatlar ülkesi haline gelmesi ve Türkiye’ye yatırım yapmasıyla yükseliş trendi şekilleniyor. Lira varlıkları Bu durumda yabancıların önceden aşina oldukları, raporlarını takip ettikleri, çarpanları düşük, kârlılıkları yüksek likit hisse senetlerine girmeleri beklenebilir. Bu durumda bankacılık sektörünün yeniden yükselişe geçmesi beklenebilir ve endeksin lokomotifi olmasını bekliyoruz. Bu yıl zaman zaman düzeltme hareketleri olsa da bankacılık endeksinin dönem sonunda 11.250, yıl sonunda ise 13.000 seviyesinde olduğunu görebiliriz. Mart sonunda yapılacak yerel seçimler öncesinde kredilerde bir hareket beklemiyorum. Kredi faiz oranlarının son dönemde ulaştığı seviyelerdeki yataylaşma, yüzde 45’lik sıkılaştırmanın TCMB’nin ilk toplantısıyla sona ermesiyle devam edebilir. Talep tarafı bir süreliğine sınırlı kalacak. Kredi ihtiyacı olan kişilerin daha çok ihtiyaç kredisine yöneldiğini görüyoruz. Bu da bize büyük ölçekli kredilerdeki genişlemenin seçim sonrasında gerçekleşeceğini gösteriyor. Kredilerdeki hareketlilikten ziyade ekonomik programa olan inanç karşılığında yabancı faizi nedeniyle borsaya para girişi olması durumunda ilk tercih edilen bankacılık şubesi olmaya devam edebilir.

‘YABANCI İLGİSİ GEÇEN AYDAN SONRA ARTIYOR’

Yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’a artan ilgisi geçen yılın Aralık ayının başından itibaren daha da fazla hissedildi. Bu kararda kredi derecelendirme kuruluşlarının kredi görünümlerindeki iyileştirmelerin etkili olduğunu düşünüyoruz. Aralık ayında yabancı girişinin büyük kısmının bankacılık bölümüne geldiğini söyleyebiliriz. Bu yıl yabancıların bir süre beklemesi halinde ekonomik gelişmeler de dikkate alındığında yerel seçimler öncesi ve sonrasında yabancı girişinin artabileceğini ve bankacılık sektörünün yine ilk tercih olacağını söyleyebiliriz. Son dönemde borsa endeksinden pozitif ayrışan branşta çıkış olması durumunda segmental alımlar yaparak ortalama dahilinde yatırım yapmak daha doğru olacaktır. Bankacılık endeksinde performanslar farklılık gösterdiğinden seçici olmakta fayda var. Endeks bazında 9.000-9.500 aralığına doğru geri çekilmeler takip edilebilir. Takip ettiğimiz banka hisseleri Garanti, Akbank ve Yapı Kredi Bankası’dır. GARAN için 57-60 TL, 75 TL hedef fiyatla AKBNK için 35-38 TL, 48TL hedef fiyatla YKBNK için 18-20 TL çekimler takip edilebilmekte ve tüm süreç boyunca takip edilebilmektedir. yıl 27 TL hedef fiyatla. yapılabilir. “Nasıl ki piyasa koşullarının değişme olasılığı dikkate alınarak kar alma seviyeleri belirli seviyelerde belirleniyorsa, yatırım yapmadan önce zararı durdurma seviyelerinin de belirlenmesi gerekiyor.”

DİNAMİK YATIRIM ARAŞTIRMA UZMANI CEYHUN YAVAŞ: DÜZENLEMELER YUMUŞATILIR VEYA KALDIRILIRSA DEVLET BANKALARINDAKİ POTANSİYEL ARTABİLİR

“2023 yılında yapılan seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin ortodoks politikalara yönelmesi ve kararlılıkla devam etmesiyle bankacılık hisselerindeki toparlanma eğiliminin devam ettiğini gözlemliyoruz. Ancak uygulanan sıkılaştırma politikalarının makroekonomik göstergeler üzerindeki olumsuz etkilerinin de yavaş yavaş azaldığını görüyoruz. Özellikle enflasyonla mücadele kapsamında Klasik politikalara dönüşün ardından kredi derecelendirme kuruluşları not görünümlerinde revizyon yaparken, maliye politikalarının gerekliliği ve bu politikaların önümüzdeki dönemlerde sürdürülebilirliği halen soru işaretidir. Ancak atılan adımlarla CDS primindeki iyileşmeyi ve bankacılık sektörünün reel bankacılık faaliyetlerine dönmesini memnuniyetle karşılıyoruz.Yüksek kredi maliyetleri Talepte daralmaya yol açsa da bankacılık endeksinin önümüzdeki dönemde 12.000 civarında olacağını tahmin ediyoruz. Ekonomideki iyileşme beklentisi ve çarpan bazında halen uygun oranlarla faaliyet göstermesi nedeniyle normal şartlarda ilk yarıda 14.000, yılın sonunda ise 14.000 seviyesinde gerçekleşti. Seçim dönemi öncesinde ana enflasyon eğilimlerine ilişkin yukarı yönlü risklerin devam ettiğini görüyoruz. Enflasyon tarafındaki yukarı yönlü riskler nedeniyle TCMB’nin politika faizini artırabileceğini ve şahin duruşunu koruyabileceğini düşünüyoruz. Bu çerçevede kredi talebinin devam edebileceğini ancak önceki yıllara göre bir miktar ivme kaybedebileceğini düşünüyoruz. Bankacılık sektörünün ana gelir kaynaklarından biri olan krediler bölümünde talebin devam edeceğini ve bunun diğer kalemlerle birleştirildiğinde mali tablolara olumlu yansıyabileceğini düşünüyoruz. Kredi talebindeki olası artışların hisseler üzerindeki etkileri kısmen olumlu olabilir ancak yurt içi/küresel gelişmeler ve haber akışları, jeopolitik riskler ve gelişmelere bağlı olarak yılın geri kalanında bankacılık sektörünün gelişiminin yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Risk iştahının seyri. Yabancı yatırımcıların satın alma alışkanlıklarını incelediğimizde klasik politikaların uygulanmasının ardından ilk etapta bankacılık sektörüne girme ihtimalinin diğer sektörlere göre daha yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bankacılık şubesinin derinliği ve likiditesinin yüksek olması, aynı kategoride faaliyet gösteren gelişmekte olan ülke bankacılık endekslerine göre uygun oran ve indirimli süreç görmesi nedeniyle yabancı yatırımcıların ilk etapta bu bölüme yönelebileceğini öngörüyoruz. Mart seçimleri sonrasında risk iştahının seyrine bağlı olarak yurt içi ve konjonktürel gelişmelerin yabancı yatırımcıların kararları üzerinde etkili olabileceğini değerlendiriyoruz. Bankacılık endeksi şu anda 10.000 seviyelerine yaklaşıyor, uzun vadede 14.000 seviyeleri görülebileceği beklentisiyle bu noktada özel banka hisseleri başta olmak üzere risk yönetimi yapılabilir ve yatırımcıların stratejileri doğrultusunda kademeli alımlar yapılabilir. değerlendirildi. Ancak bankacılık sektörüne uygulanan düzenlemelerin gevşetilmesi veya kaldırılması durumunda kamu bankaları için bir potansiyel olabileceğini öngörüyoruz. “Operasyonel kalitesini beğendiğimiz ve özsermaye karlılığı yüzde 45’e dayanan bankacılık segmentinde AKBNK, YKBNK ve GARAN hisselerini uzun vadede sevmeye devam ediyoruz.”

ALB YATIRIM ARAŞTIRMA ANALİSTİ AHMET DENİZ YAĞBASAN: KREDİ NOTUNU YÜKSELTMEK YABANCI YATIRIMCILARIN GÜVENİNİ ARTIRACAK

“Ekonomi yönetiminin uyguladığı sıkı para politikasının fiyat istikrarı sağlanana kadar devam etmesi halinde bankacılık endeksinin 2024 yılını endeksin üzerinde getiriyle tamamlaması mümkün. Ayrıca bankacılık sektörü de alacak branşlardan biri olabilir. Buna paralel olarak bankacılık endeksinin yılın ilk yarısında 11.350 seviyelerine ulaşabileceğini düşünüyorum. Bankacılık endeksinin 2024 sonunda 12.000 seviyelerine ulaşabileceğini düşünüyorum. 2024 ve 2025 yıllarında ekonomi yönetiminin odak noktası fiyat istikrarını sağlamaktır. Buna paralel olarak seçim öncesi ve sonrası dönemde ekonomide para arzını veya ürün-hizmet talebini artıracak bir kredi hareketi yaşanacaktır. beklemeyin. Kredi tarafında bir hareket varsa kredi-mevduat faizi arasındaki fark bankacılık sektörünün karlılığı açısından önemli olacaktır. Eğer spread sabitse ve kredi büyümesi varsa bankacılık sektörünün karlılığı artabilir. olumlu etkilenecektir. Böyle bir hamle ekonomi yönetiminin hedeflerinden bir miktar sapmaya yol açabilir. . Bankacılık bölümü Borsa İstanbul’da fiyat fayda oranı en düşük şube olarak konumlanıyor. Cari dönemde uygulanan ekonomi politikalarının devam etmesi durumunda CDS’deki düşüşün devam etmesi ve kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunu artırması yabancı yatırımcıların güvenini artıracaktır. Bankacılık sektöründe zaten yabancı yatırımcı eğilimi var. Yabancı yatırımcıların Şubat, Mart ve Nisan aylarında Borsa İstanbul ve bankacılık sektöründeki nüfuzunun daha da artmasını bekliyorum. Bankacılık şubesi 2024 yılına iyi başlayan departmanlardan biri. 2024 yılının ilk yarısında endekste taşıyıcı rol oynayacağını düşünüyorum. “Bankacılık endeksinin 9.000-9.500 seviyelerinin altına olası bir gerilemesi, kademeli bir alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.”

beyagacajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort